Zandsuppletie op strand Callantsoog

zandsuppletie - persleiding die zand op het strand brengt
Foto: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is gestart met de zandsuppletie op het strand van Callantsoog. Dit kustonderhoud houdt de kust van Callantsoog op zijn plaats en beschermt de Kop van Noord-Holland tegen de zee. Tot en met juni 2023 brengt de aannemer 800.000 kuub zand aan.

In de afgelopen weken is via strandslag Groote Keeten materieel zoals pijpleidingen en bulldozers aangevoerd. Een baggerschip zuigt tien kilometer voor de kust zand op van de zeebodem. Dat wordt via een pijpleiding naar het strand geperst. Bulldozers verdelen het zand over het strand. De wind zorgt tenslotte voor de verdere verstuiving in het kustgebied. Een deel komt terecht in de duinen. Zo wordt de kust versterkt en groeit de waterkering mee met de zeespiegelstijging.

Noodzaak kustonderhoud

Meer dan de helft van Nederland ligt onder de zeespiegel. Bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is dan ook een blijvende noodzaak. Die taak is in handen van Rijkswaterstaat en de waterschappen. Zandsuppletie is sinds ruim dertig jaar een methode om de kust te onderhouden. Jaarlijks suppleert Rijkswaterstaat gemiddeld 12 miljoen kuub zand op de stranden van de Noordzeekust.

Strandafsluiting

Bij de strandsuppletie tussen paal 12 en 15 is het werkterrein dicht voor strandrecreatie. De rest van het strand is vrij toegankelijk. Recreanten kunnen wel passeerstroken langs het werkterrein gebruiken.