Werken aan de toekomst dankzij zelf digitaal inmeten

digitaal inmeten

Werken aan de toekomst dankzij zelf digitaal inmeten

Met de bouwvak net achter de rug en het vizier gericht op het najaar, is denken aan de toekomst een gegeven. Maar wat gebeurt er nog meer in de toekomstplannen van jouw organisatie? Het najaar en de winter zijn korte termijn, maar hoe geef jij werkzaamheden vorm in de verdere toekomst en hoe vergemakkelijk jij ook dan werk-processen? MarXact biedt de helpende hand door zelf digitaal inmeten mogelijk te maken. Oprichter Tommy van der Heijden vertelt meer over hun visie op toekomstgericht werken en wat dat betekent voor bedrijven in de infrasector.

Partnercontent: MarXact

Monteurs in plaats van landmeters

De noodzaak voor toekomstgericht werken is groot, zeker wanneer het om digitaal inmeten gaat. Traditiegetrouw gebeurt dit door landmeters die vaak per klus worden ingehuurd, maar dit gaat niet altijd. Van der Heijden: “Het vak specialiseert voortdurend en er zijn steeds minder landmeters beschikbaar voor het simpele (in)meetwerk.” Hierdoor wordt het voor bijvoorbeeld infrabedrijven steeds moeilijker om iemand in te huren om digitaal aan te geven waar kabels en leidingen liggen of moeten komen. Die mensen zijn er vrijwel niet meer of zeer gespecialiseerd en kostbaar!

Projecten lopen vertraging op, doordat je moet wachten tot de landmeter langskomt. Inhuurkosten lopen op, net als de projectduur door die wachttijd. Je bent toch afhankelijk van anderen, wanneer zij langs kunnen komen en hun data gereed hebben voor je. Dat is niet efficiënt.

marXact vindt dat dat anders moet. Dat kan ook. Door onder meer monteurs in staat te stellen zelf punten, lijnen en polygonen centimeternauwkeurig aan te geven op een kaart, bijvoorbeeld. Er liggen zoveel mogelijkheden en kennis bij de groep mensen die dagelijks in het veld staat; waarom bieden we hen deze mogelijkheid niet? Dát is pas toekomstgericht werken, want we kunnen als sector niet doorgaan zoals we dat vroeger deden. Er moeten nieuwe stappen gezet worden.”

Compleet pakket voor digitaal inmeten

Daarvoor heeft marXact UNI-Complete ontwikkeld. Dit is een gemakkelijk alles-in-één pakket om direct te kunnen starten met digitaal inmeten en uitzetten met centimeternauwkeurigheid en te exporteren naar ieder format. In dit pakket zit de door marXact zelfontwikkelde en -geproduceerde UNI-GR1 digitale ontvanger, waarmee ingemeten wordt. Ook inbegrepen is eenvoudig te begrijpen inmeetsoftware, toegang tot de eigen online cloud omgeving UNI-Cloud en hulp op afstand, net als correctiedata voor een nauwkeuriger resultaat. Een volledig met de hand ontworpen en gerealiseerd pakket dus, dat continu wordt uitgebreid en verbeterd, alles om meer mogelijkheden te bieden voor de mensen in het veld.

Te verwachten in de toekomst

“Wij vinden het erg belangrijk dat digitaal inmeten gemakkelijk blijft”, stelt Van der Heijden. “Na een korte uitleg meten nieuwe gebruikers eenvoudig hun eerste punten en lijnen. Daarvoor heb je niet alleen de digitale ontvanger nodig, maar ook inmeetsoftware. Later dit jaar komt onze eigen inmeetapp uit: UNI-Collect. Dat is de opvolger van onze UNI-Connect meetsoftware, die draait op een internetbrowser met veel extra functies en mogelijkheden. Zo kun je gemakkelijk volume- en lengteberekeningen maken in UNI-Collect, worden data gemakkelijk van en naar de persoonlijke online cloudomgeving gesynchroniseerd en kunnen we andere, nieuwe functionaliteiten gemakkelijker toevoegen. Deze app zal te downloaden zijn in de App Store en Google Play Store, zodat mogelijke gebruikers zelf wat inmeetwerkzaamheden kunnen verrichten en vertrouwd raken met de interface. De eerste versie van de app laten wij zien tijdens INTERGEO in oktober in Duitsland. Niet lang daarna is de app te downloaden”.

Machinebesturing

Het team achter marXact werkt aan meer grote projecten. Zo werkt zij momenteel aan eigen machinebesturing, samen met Nijhuis Engineering. “Ook dit moet eenvoudig te begrijpen en in gebruik zijn, juist voor bedrijven waarvoor dit nieuw is. In Nijhuis hebben wij een sterke en betrouwbare partner gevonden die gemak net zo belangrijk vindt bij deze ontwikkeling; de ervaring van de gebruiker staat voorop. Hij of zij moet kunnen graven en daarbij centimeter- nauwkeurig de voortgang en positie ten opzichte van het model zien. Dat proces wordt nu veelvuldig getest en doorontwikkeld. Ook deze ontwikkeling wordt voor het eerst getoond op een beurs in Duitsland. Tijdens bauma, de bouwbeurs die wordt gehouden van 24-30 oktober in München, kunnen bezoekers de eerste versie van marXact machinebesturing zien. Dat is echt tof en daar kijken we zo naar uit!”

Blijvend aan het werk

Onlangs kwam marXact met een vernieuwde versie van de UNI-GR1 op de markt, inclusief USB-C connector en geïntegreerd 4G internet. Van der Heijden: “Wij blijven onze inmeetoplossingen structureel uitbreiden en verbeteren, onder meer met de nieuwe hardware. Dat wil niet zeggen dat iets oudere modellen niet meer gebruikt kunnen worden, integendeel! Alle functies en uitbreidingen die we bouwen, zijn geschikt voor het eerdere en nieuwste model. Voor gisteren, vandaag en de toekomst dus.”

Meer informatie


Longreads zijn artikelen uit het magazine die wekelijks geplaatst worden op OTAR.nl