De problemen met stuw Roermond in de Maas zijn nog niet opgelost. Nadat Rijkswaterstaat op 12 januari een deel van de stuw vanaf een kraanschip wist te zetten, bleek uit een duikinspectie dat drie jukken van de stuw scheuren bevatten. De beschadigde jukken zijn een aantal millimeter naar achteren uitgezet. Rijkswaterstaat heeft daarop besloten de jukken met een schoorconstructie te verstevigen.
Die constructie van buizen is op 12 februari aan wal gemonteerd en vervolgens benedenstrooms tegen de drie jukken geplaatst. Daarmee zijn de jukken verstevigd en ook stabiel. Vooruitlopend op deze reparatie was er ballast op de jukken geplaatst om deze te verstevigen en is er een continue meting op de jukken gezet om ze te monitoren. De beschadigde jukken zijn een aantal millimeter naar achteren uitgezet. “Een kleine uitzetting weliswaar, maar meer dan de veiligheidsnorm”, stelt Rijkswaterstaat.
Kraanschip blijft nodig
Het werk is nog niet helemaal klaar. Bij een lage waterafvoer wordt onder water laswerk gedaan om de versteviging daarmee af te ronden. Het is mogelijk dat er al voor de afronding van het werk hogere waterafvoeren komen op de Maas. In dat geval zal de stuw met behulp van het eerder ingezette kraanschip gestreken worden. De stand en toestand van de jukken wordt ook na de plaatsing van de schoorconstructie nauwlettend gemonitord, verzekert Rijkswaterstaat.
Wat doen de jukken?
Jukken vormen de ‘staanders’ van het poiréedeel van een stuw. In de jukken zitten meerdere beweegbare schuiven die zorgen dat er meer of minder water wordt doorgelaten. Uit onderzoek bleek dat als een juk bezwijkt, er een gat in de stuw kan ontstaan, maar de overige jukken zouden naar verwachting op hun plek blijven staan. De beperkte afvoer van het water door het ‘gat’ dat eventueel zou ontstaan, kon gecompenseerd worden door het bufferen van water bovenstrooms bij Linne en stuwmanipulaties bij stuw Roermond (Stoney deel). Er bleek dus geen risico meer van een lager waterpeil op de Maas.