Foto: SOMA.

Zeker vijf provincies hebben de handel in stikstofruimte opgeschort of overwegen dat te doen. Daardoor krijgen talloze bouwprojecten voorlopig geen vergunning. Dat schrijft NRC, dat een rondgang langs de provincies maakte. Het door gemeenten en provincies doorverkopen van stikstofrechten van soms al jarenlang niet meer functionerende bedrijven, is vermoedelijk niet toegestaan volgens de Wet natuurbescherming.

Vorige week besloot de provincie Overijssel de handel in stikstofruimte tussen bedrijven tijdelijk te stoppen, waardoor vijftig vergunningsaanvragen voor onder meer bouw- en infrastructurele projecten ‘on hold’ werden gezet. Ook Flevoland verstrekt op dit moment geen vergunningen. Friesland en Limburg denken na over de handel in hun provincies.

IJsschots

NRC zag ook een alarmerende brief in die de provincie Noord-Holland stuurde aan minister Christianne van der Wal (VVD). Daarin zou de provincie hebben geschreven dat de handel in stikstofruimte “onmogelijk” dreigt te worden door recente rechterlijke uitspraken: “Het voelt als staan op een ijsschots, die steeds kleiner en daardoor instabiel wordt.”

Stikstofruimte

Na het zogeheten PAS-besluit van de Raad van State (mei 2019) werden honderden bouwprojecten stilgelegd. Om die projecten weer op weg te helpen, bedachten gemeenten en provincies een ingewikkeld systeem om stikstofruimte te vinden en te benutten. Het ging zelfs zo ver dat provincies de stikstofruimte benutten van gesloten boerderijen, afgebrande warenhuizen of fabrieken. Dat leidt soms tot meer stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden en dat is verboden door de Raad van State.

Brabants snelwegtraject

Eind vorig jaar oordeelde de Raad van State dat de provincie Brabant te gemakkelijk een vergunning had verstrekt voor een snelwegtraject, waarvoor ze de stikstofruimte bij een opgekochte boerderij weghaalde. Door die gerechtelijke uitspraak zijn andere provincies aan het denken gezet. In de Tweede Kamer vinden regeringspartij D66 en oppositiepartij Partij voor de Dieren dat er direct een eind moet komen aan de handel in stikstofruimte.

Ongebruikte ruimte schrappen

Volgens NRC vinden sommige provincies ook dat het makkelijker moet worden de ongebruikte stikstofruimte op een vergunning te schrappen. Een boer die al twintig jaar duizend varkens houdt, maar een vergunning heeft voor tweeduizend dieren, moet niet al die ruimte kunnen gebruiken, zegt Geert Gabriëls, gedeputeerde voor stikstof in Limburg, in het NRC-artikel. “Als we overal de ongebruikte stikstofruimte opvullen, wordt de crisis niet kleiner maar groter.”