Problemen met Digitaal Stelsel Omgevingswet duren voort

Digitaal Stelsel Omgevingswet, tekening met thema's binnen het domein leefomgeving
Burgers en bedrijven moeten straks terecht kunnen bij een digitaal loket | Illustratie: I&M

Een grote softwareleverancier slaat alarm over de werking het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Gemeenten zijn druk bezig met het aansluiten van de eigen systemen op de landelijke voorziening van het DSO. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot, want storingen zijn aan de orde van de dag. Eind van het jaar moeten alle gemeenten zijn aangesloten, zodat er voldoende tijd over blijft om het nieuwe systeem te testen en ermee te oefenen.

Het digitaal stelsel omgevingswet dreigt in te storten, is te lezen in een artikel op gemeente.nu. Volgens softwareleveranciers hapert het systeem steeds vaker nu een groeiend aantal overheden aan het oefenen is. Lieuwe Koopmans, adviseur bij Tercera stelt in het artikel op gemeente.nu dat de problemen alleen maar zijn toegenomen.

Software

Tercera plansoftware begeleidt alle twaalf provincies, drie waterschappen en 140 gemeenten bij hun aansluiting op het digitale stelsel van de Omgevingswet. Koopmans stelt dat er bij het publiceren van plannen nog altijd veel fout gaat. In augustus hebben we als eerste het plaatsen van een omgevingsvisie getest. Dat bleek niet te werken, aldus de Tercera-adviseur.

Digitale kaarten

Er is ook een technisch probleem met digitaal kaartmateriaal. Het systeem voor de publicatie van omgevingsdocumenten kan deze zware bestanden niet aan, zegt Koopmans. ‘Wij testen al langere tijd ingewikkelde omgevingsplannen met veel geo-informatie. Het systeem loopt heel vaak vast, men krijgt het niet onder controle. Ook proefdraaien met normen voor bijvoorbeeld bouwhoogten is nog niet mogelijk.’

Uitstel

In juni van dit jaar werd de invoering van de Omgevingswet met zes maanden uitgesteld tot 1 juli 2022. Dat meldde demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 26 mei in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. Het uitstel is nodig om het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) werkend en stabiel te krijgen. De waterschappen zijn zo goed als klaar voor de invoering, maar bij veel gemeenten moet er nog een hoop werk worden verzet.

Kamervragen

Demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken liet in een antwoord op een hele reeks Kamervragen weten dat ze in oktober gaat toetsen of de voorbereidingen voor het DSO op koers liggen. De minister geeft daarbij toe dat ze geen goed beeld heeft van de praktijk. De Eerste Kamer heeft eerder laten weten dat een goed werkend DSO een belangrijke randvoorwaarde is voor de invoering van de Omgevingswet.

 

>  Dit is een artikel van de redactie van Waterforum

>  Lees hier meer infra-nieuws