De aanbesteding van infrastructurele werken in Nederland is een vastgeroest systeem waarin voor duurzaamheid nog maar weinig plaats is, stelt directeur/eigenaar Gerben Borger van PION Kunststoffen in Amersfoort. Hij gaat daarom zelf als leverancier ‘een aanbesteding organiseren’ om opgedane kennis over circulair ondernemen te delen.
PION maakt kunststof kabelbescherming en heeft zich sinds 2015 intensief beziggehouden met de ontwikkeling van duurzaam geproduceerde kunststof varianten. Maar als leverancier van dergelijke vernieuwende duurzame producten trek je in een aanbesteding vaak aan het kortste eind, stelt Borger “Het lijkt wel of duurzaam niet bestaat, terwijl het hierin juist zo belangrijk is.”
‘Te weinig prikkels’
“Partijen willen wel circulair innoveren, maar worden nog onvoldoende uitgedaagd”, vervolgt hij. “Bovendien is het systeem daarvoor onvoldoende geschikt, omdat het te veel prijsgedreven is en te weinig prikkels voor duurzame keuzes bevat. De toekomst vraagt vooral om nieuwe en verbeterde producten, maar in de praktijk wordt gekozen voor oud en vertrouwd: leidingen en kabels gemaakt op basis van aardolie dus. Dat kan toch niet de toekomst zijn.”
KIWAGREEN
Borger wijst op het paradepaardje van PION: de Circulartube, die inmiddels het KIWAGREEN certificaat heeft gekregen. Deze Circulartube gebruikt PION nu als groene beschermingsbuis voor kabels en leidingen. Een kilo buis levert volgens de PION-directeur twee kilo CO2-reductie op. De buis is gefabriceerd uit volledig ‘post consumer-industrial’ afval en bestaat voor 99 procent uit gerecycled HDPE-materiaal. Aan het einde van de levenscyclus wordt hergebruik bovendien verzorgd en geborgd door een branchegerelateerd buizeninzamelingssysteem (BIS). “We hebben 7,5 jaar lang hard gewerkt aan de certificering”, zegt Borger. “De ervaringen die we in dat proces hebben opgedaan, zijn nu verzameld en voor iedereen openbaar.”
Circulaire aanbesteding
Met het zelfstandig uitschrijven van een (circulaire) aanbesteding wil Borger de opgedane kennis met iedereen delen. “We geven iedereen gratis tips en trucs om circulair te gaan denken en vooral doen. In tegenstelling tot de gebruikelijke aanbestedingen sluiten we niemand uit, maar nodigen we juist iedereen uit om mee te doen. Gebaseerd op standaard selectieleidraden van openbare aanbestedingen maakten wij de circulaire selectieleidraad die iedereen uitnodigt mee te doen. Hiermee helpen wij de gehele infraketen – van leverancier, aannemer, adviseur tot opdrachtgever – op weg om ook te gaan voor groen in kabelbescherming”, aldus Borger.