![911-ed484571cfaf89439a4c42fef3561279](https://www.otar.nl/wp-content/uploads/2020/12/911-ed484571cfaf89439a4c42fef3561279-696x417.jpg)
In een nieuw spoorwegviaduct in Assen is op 2 december de lichtinstallatie Een Spoor van Water van kunstenaar Matthias Oostrik onthuld. Elke trein die langskomt, activeert lichtgevende stenen die zijn verwerkt in de bestrating en de beplanting van het viaduct. Zo ontstaat telkens een waterval van licht die over het beton naar beneden klettert en over het begroeide talud wegvloeit.
Het kunstwerk verbindt volgens de maker en zijn opdrachtgever, de gemeente Assen, de stedelijke verkeersstromen met een natuurlijke waterstroom op een plek waar ooit een historische waterloop lag. De lichtinstallatie vormt de afsluiting van een serie kunstprojecten, ontwikkeld in het kader van het FlorijnAs-programma. Met dit programma heeft Assen de bereikbaarheid van de stad en de groene omgeving vergroot. Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het BPD Cultuurfonds.
‘Heden en verleden vervlochten’
Harmke Vlieg, wethouder Verkeer van Assen: “De Florijnas staat voor de groei en bereikbaarheid van Assen. Voor deze plek, Tunnel de Maten, wilden we een kunstwerk dat die verbinding accentueert, maar dat ook raakt aan de ontstaansgeschiedenis van onze stad. Met Een Spoor van Water heeft Matthias hier op een perfecte manier vorm aan gegeven. Met moderne technologie worden heden en verleden vervlochten in een werk dat op een praktische en mooie manier bijdraagt aan een prettige gebruikerservaring”.
Verbindingen tussen mensen en hun omgeving
Kunstenaar Matthias Oostrik staat bekend om zijn werken in de openbare ruimte, die gericht zijn op het maken van nieuwe verbindingen tussen mensen en hun omgeving. Zijn installaties gebruiken digitale technologie om te reageren op bezoekers, die daarmee hun omgeving kunnen vormgeven met veranderlijk licht, video of geluid. Daarmee dragen zijn werken bij aan een gevoel van veiligheid. Een vroeg en bekend voorbeeld is de Bijlmer Moodwall uit 2009. Deze 24 meter lange installatie is aangebracht op de wand van een voetgangerstunnel in Amsterdam. Langslopende bezoekers activeren ritmische lichtpatronen, die van de ongure tunnel weer een aangename plek maken.