Roermond
De stuw bij Roermond (foto: Rijkswaterstaat).

Rijkswaterstaat heeft 12 januari een deel van stuw Roermond vanaf een kraanschip kunnen zetten. Hiermee is de waterstand weer onder controle voor het stuwpand Roermond (tussen stuw Linne en stuw Roermond). Duikers zijn 19 januari gestart met de inspecties om te achterhalen wat de oorzaak van de problemen bij de stuw zijn geweest.  Ook de problemen door rommel in het water bij Belfeld zijn inmiddels opgelost.

Bij de stuwen bij Belfeld en Roermond bleek veel rommel in het water te drijven. De stuw bij Belfeld kon daardoor niet helemaal open, maar dat is opgelost. Bij de stuw Roermond waren jukken verschoven die de schotten van een stuw op zijn plaats houden. De stuw kon niet via de normale procedure, via een kraan op de stuw, worden gezet.

Kraanschip

Daarom zijn woensdagavond 12 januari twee van de drie rijen schuiven vanaf het kraanschip gezet. Stuw Roermond is bijna 100 jaar oud en een rijksmonument. De stuw zorgt ervoor dat het waterpeil geregeld kan worden binnen stuwpand Roermond. Het goed functioneren van de stuw is noodzakelijk voor een vlotte en veilige doorstroming van de scheepvaart over de Maas. De laatste rij schuiven is 19 januari geplaatst.

Verval

De Maas heeft een lengte van 935 km (vanaf zijn beginpunt in Noord-Frankrijk tot aan de Noordzee in Nederland). Daarvan loopt 250 km in ons land. Het verval van de Maas in Nederland is 45 meter (waarvan ongeveer 20 meter tussen Eijsden en Roermond). Dit aanzienlijke verval wordt gereguleerd door de stuwen op de Maas. Rijkswaterstaat wil de stuw bij Roermond rond 2035 vervangen. In 2023 staat nog een keer groot onderhoud aan de stuw gepland. De aanbestedingsprocedure hiervoor start op korte termijn. Hierbij gaat het om de grootschalige civieltechnische en werktuigbouwkundige onderhoudswerkzaamheden aan de Maasstuwen in Linne, Roermond, Belfeld en Sambeek. Rijkswaterstaat heeft over het onderhoudsprogramma van deze Maasstuwen een animatie gemaakt:

Zetten en strijken

Bij hoogwater wordt een stuw gestreken, dus weggehaald. Zo kan het water snel wegstromen. Als het waterpeil weer daalt, wordt een stuw weer gezet. Dat betekent dat de onderdelen weer terug worden geplaatst en de stuw weer water tegen kan houden. Beweegbare schuiven in de stuwen zorgen ervoor dat er meer of minder water doorgelaten wordt. Zo wordt het waterpeil gecontroleerd.

Vorig jaar zette Rijkswaterstaat de zeven stuwen in de Maas – liefkozend de ‘zeven zussen’ genoemd – nog uitgebreid in de schijnwerpers. Dat was ter gelegenheid van hun honderdste verjaardag.