Kloosters
De huidige verzorgingsplaats Kloosters (foto: InnovA58).

Rijkswaterstaat heeft de opdracht voor de ombouw van verzorgingsplaats 2.0 Kloosters aan de A58 bij Eindhoven gegund aan aannemer Boskalis Nederland. Naast de ombouw wordt Boskalis, samen met zijn partner Van der Zanden, tot eind 2026 ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de verzorgingsplaats.

Het contract is een Design en Construct-contract (D&C) en bestaat uit de capaciteitsuitbreiding van de verzorgingsplaats met een ruimtelijk hoogwaardige inrichting, het faciliteren van innovatieve initiatieven en het instandhouden van de gehele verzorgingsplaats tot eind 2026.

InnovA58

Verzorgingsplaats Kloosters maakt deel uit van het Rijkswaterstaat-project InnovA58, gericht op het testen en experimenteren met nieuwe duurzame producten, toepassingen en werkwijzen in de bouw en infra. InnovA58 beschikt hiervoor over een innovatieterrein aan de A58 bij Eindhoven, bij parkeerplaats Kloosters. Volgens Rijkswaterstaat is deze opzet uniek in Europa, omdat hier ‘buiten’ wordt getest, onder alle weersomstandigheden en met dagelijks verkeer dat gebruikmaakt van de A58.

Vier proeftuinen

InnovA58 omvat vier proeftuinen waar Rijkswaterstaat onder meer asfalt, wegmarkering, geluidsschermen en wegmeubilair test: de innovatiestroken (gerealiseerd in 2022), de verzorgingsplaats (nu gegund), het innovatiepaviljoen en de proeftuin waterberging. De laatste twee zijn in ontwikkeling. En er is ruimte voor meer, ook voor innovaties in biodiversiteit en klimaatadaptatie. Maarten Beer, projectmanager InnovA58: “Sneller en gericht innoveren lukt alleen als we echt de krachten bundelen. Daarom werken we in een ‘living lab’ intensief samen met marktpartijen, medeoverheden en kennisinstellingen.” Het project moet een bijdrage leveren aan de ambitie van Rijkswaterstaat om in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair te werken.

Duurzame leefomgeving

Rijkswaterstaat selecteerde in deze aanbesteding naar eigen zeggen op basis van de beste kwaliteit. De focus in de aanbesteding zou hebben gelegen op de innovatiekracht en de creativiteit van de markt. Boskalis wist zich volgens Rijkswaterstaat met name te onderscheiden met zijn ideeën over een duurzame leefomgeving. Willem van Biljouw, bedrijfsleider Boskalis Nederland: “We hebben in de tenderfase onze ambities over verzorgingsplaats 2.0, het living lab en onze kijk op emissieloos bouwen gedeeld. Ik ben dan ook trots dat we deze nu met onze partner Van der Zanden en Rijkswaterstaat daadwerkelijk kunnen gaan waarmaken.”

Ontwerpperiode

Boskalis Nederland en Rijkswaterstaat starten nu eerst met een ontwerpperiode van zes maanden. Zij werken samen met stakeholders aan een ontwerp voor de verzorgingsplaats inclusief innovaties op het gebied van gww, energie en klimaat.