Tijdens de klimaattop in Sharm-el-Sheikh hebben tien nieuwe landen zich aangesloten bij een Nederlands initiatief voor de vergroening van zwaar verkeer. Vooral het commitment van de VS legt gewicht in de schaal: de VS heeft na China de meeste vrachtwagens op de weg, en dat zullen er in 2050 nog drie keer zo veel zijn. Het land produceert bovendien veel vrachtwagens.
Het initiatief houdt in dat de aangesloten landen de ambitie hebben dat vanaf 2040 alle nieuw aangeschafte vrachtwagens en bussen emissievrij moeten zijn, bijvoorbeeld door elektrisch of op waterstof te rijden. Het einddoel is dat in 2050 al het zware verkeer uitstootvrij is. Vrachtwagens en bussen zijn nu nog verantwoordelijke voor eenderde van de wereldwijde CO2-uitstoot en zo’n 70 % van de stikstofuitstoot van al het wegverkeer wereldwijd.
Aangesloten landen
Nederland lanceerde het initiatief vorig jaar op de klimaattop in Glasgow. Met de nieuwe aanwas, waartoe ook Oekraïne en België horen, staat het aantal aangesloten landen nu op 25.
Naast Nederland doen Aruba, België, Canada, Chili, Curaçao, Denemarken, de Dominicaanse Republiek, Ierland, Finland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Oekraïne, Portugal, Schotland, Turkije, Uruguay, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Wales en Zwitserland mee. Naast overheden hebben zich ook bedrijven, banken en vrachtwagenbouwers (waaronder Scania en BYD) zich bij het initiatief aangesloten.
Hordes op weg naar groen
Een groene vrachtwagen is duur. Het prijsverschil tussen voertuigen op diesel en de elektrisch of waterstof-aangedreven versies vormen een struikelblok in deze transitie. Veel ondernemers hikken tegen de aanschaf aan. Deels bestaan daar oplossingen voor. In Nederland kunnen ondernemers een aanschafsubsidie krijgen voor schone vrachtwagens. In India, waarvan de deelstaat Telangana meedoet, vindt collectief gebundelde aanbesteding van elektrische bussen plaats.
En tweede horde die nog te nemen is, is het (nog) tekortschietende aantal laadpalen en waterstoftankstations voor zwaar verkeer. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van IenW verwacht nog dit jaar een subsidieregeling voor waterstoftankstations te kunnen presenteren. De staatssecretaris hoopt dat landen die zich hebben aangesloten van elkaars kennis en ervaringen kunnen profiteren.