![PlasticRoad - aanleg CCL300 Efteling PlasticRoad](https://www.otar.nl/wp-content/uploads/2021/05/PlasticRoad-aanleg-CCL300-Efteling-696x464.jpg)
Een filtersysteem dat een riolering onder de weg overbodig maakt, dat was een van de innovaties die PlasticRoad via een online presentatie op 20 mei aan de wereld heeft getoond. Met een vernieuwd productportfolio is PlasticRoad er naar eigen zeggen “klaar voor om de plastic weg op grote schaal in de markt te zetten”.
“Sinds de eerste pilots met het product in 2018 heeft PlasticRoad een flinke reis afgelegd. Vandaag presenteren we de circular, climate adaptive, lightweight (CCL) producten aan de markt. Deze industrieel geproduceerde producten van gerecycled afval zijn vanaf nu commercieel verkrijgbaar, wij zijn er klaar voor. Met de CCL200 en CCL300 werken we samen met onze partners aan het behalen van hun én onze duurzaamheidsambities”, aldus Eric Kievit, managing director bij PlasticRoad, bij de presentatie.
Intensief getest
De plastic road, die met recyclebare plastic elementen in elkaar gezet kan worden, is grotendeels gemaakt van afvalplastic. Hierdoor is de weg licht en duurzaam. De holle ruimte van de wegdelen bieden plaats aan kabels en leidingen. Ook doet het dienst als wateropvang voor hemelwater. De afgelopen drie jaar is het product intensief getest op fietspaden en wegen in onder meer Giethoorn en Zwolle. Aan de hand van die testresultaten is de constructie van de plastic road verder geoptimaliseerd, zodat ze nu gereed is om op grote schaal in productie te gaan.
Met de introductie van de CCL-varianten komt het productaanbod van PlasticRoad in een volgende fase. Zo worden de kunststof wegelementen inmiddels industrieel geproduceerd, met VolkerWessels en Wavin als aandeelhouders. Daarnaast bestaat het gerecycled kunststof dat wordt verwerkt in de wegelementen voor 100 procent uit gerecycled huishoudelijk afvalplastic. Ook is de verhardingsconstructie sterker en nóg lichter geworden – van 48 naar grofweg 40 kg/m2. Het geïntroduceerde CCL300-product biedt een filtersysteem dat het hemelwaterriool volledig uitspaart. Bovendien bieden de vernieuwde sensoren nieuwe mogelijkheden tot het modulair opschalen in functionaliteit en de koppeling aan bestaande verkeersmanagementsystemen. Tot slot is zowel de klikverbinding tussen wegelementen als de totale constructie versterkt.
Nieuwe partners en klanten
Verschillende nieuwe partners sluiten zich aan. Zo heeft PlasticRoad een deel van het voetpad naar de hoofdingang van de Efteling voorzien van de nieuwe CCL300. “Wij hebben als Efteling de ambitie om klimaatneutraal te worden, afvalpreventie en hergebruik spelen daarin een belangrijke rol. Met die gedachte omarmen wij dit initiatief en werken we graag samen met PlasticRoad. Het is heel bijzonder dat we nu beschikken over een deel circulair en innovatief looppad naar onze hoofdentree”, aldus duurzaamheidsmanager Wyke Smit van de Efteling.
Ook de volgende commerciële samenwerkingen krijgen inmiddels vorm:
• Gemeente Almere: aanleg eerste parkeerplaatsen en woonstraat (juni 2021).
• Provincie Overijssel & gemeente Hardenberg: aanleg carpoolplaats (verwacht: na de zomer 2021).
• TU Delft: aanleg fietspad om gezamenlijk sensoren door te ontwikkelen (zomer 2021).
• ProRail: verkenning CCL-product als schouwpad om vanuit duurzaamheidsambitie wateroverlast aan te pakken en te experimenteren met modulair en circulair bouwen.
Lees meer infra nieuws of bekijk onze andere platformen voor industrie nieuws of water nieuws uit de watersector.