Een nieuwe duurzame deklaag op de Eindhovense Insulindelaan (foto: gemeente Eindhoven).

Om deels hergebruikt asfalt te kunnen toepassen bij het vervangen van de deklaag van de Insulindelaan in Eindhoven, moest de gemeente de standaard RAW-bepalingen loslaten. Daarin staat namelijk dat in een Steen- of splitmastiekasfalt (SMA) deklaag geen asfaltgranulaat mag worden toegepast. De deklaag in de Eindhovense Insulindelaan is echter vervangen door 50 procent hergebruikt asfalt.

De Insulindelaan is de belangrijkste verbinding tussen de A2 en de A50, en met 25.000 motorvoertuigen per dag ook de drukst bereden. Eind 2020 heeft KWS Infra Eindhoven in opdracht van gemeente Eindhoven de deklaag vervangen door ‘duurzaam asfalt’. “In 2019 hebben we onze asfaltaannemers uitgenodigd voor een marktconsultatie, om te kijken waar de markt nu staat,” vertelt Vieve Smulders, inkoopadviseur bij de gemeente Eindhoven. “We werden positief verrast door de mogelijkheden. In de aanbesteding kozen we om een variant op te nemen waar aannemers meer ruimte hebben om hun beste duurzame mengsel aan te bieden.”

Buiten de gebaande paden

“We zijn blij dat we tijdens een marktconsultatie onze kennis hebben mogen delen met de gemeente,” zegt Geert Schenkels, bedrijfsleider KWS Infra Eindhoven. “In de uitvraag werden we getriggerd om een zo duurzaam mogelijk asfaltmengsel toe te passen en onze eigen mengsels door te ontwikkelen.” Volgens Schenkels heeft de gemeente Eindhoven ‘lef getoond’ door buiten de gebaande paden te gaan. Het loslaten van de eis in de standaard RAW-bepalingen was daar een goed voorbeeld van.

Aanbeveling voor andere gemeenten

“Met deze manier van aanbesteden hebben we kennis opgedaan met het toepassen van hergebruikt asfalt,” zegt Martijn van Rooij, senior wegbeheerder bij de gemeente Eindhoven. “Doordat KWS tien jaar garantie gaf op het werk, heb ik de weg met alle vertrouwen in eigen beheer genomen. Tot op heden ben ik zeer tevreden over het resultaat.” De gemeente beveelt deze nieuwe manier van aanbesteden aan bij alle andere gemeenten van Nederland en nodigt deze gemeenten en andere geïnteresseerden uit voor een kennismakingsgesprek over hun aanpak. De gemeente heeft hierover een whitepaper gemaakt, die ze graag deelt met anderen. Geïnteresseerden kunnen de gemeente daartoe een e-mail sturen.

Eindhoven steeg op de lijst

“Elk jaar zetten we de publieke opdrachtgevers in de bouw en infra in het zonnetje die duurzaamheid in aanbestedingen serieus meenemen,” zegt samensteller Jos van Alphen, adviseur Aanbestedingen bij het Aanbestedingsinstituut. “Eindhoven steeg van de 28ste naar de achtste plaats in de lijst.”