Offshore transformatorstation
Foto: Flying Focus

In de nacht van 3 op 4 oktober heeft het installatieschip Orion van Deme-dochter GeoSea de bovenbouw voor het offshore transformatorstation Hollandse Kust (noord) op het onderstel geplaatst. Vanaf volgend jaar brengt TenneT via dit ‘stopcontact op zee’ – 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee – windenergie aan land.

In totaal bouwt de combinatie EQUANS/Smulders drie bovenbouwen voor TenneT. Na ‘noord’ volgen nog ‘west Alpha’ in 2023 en ‘west Beta’ in 2025. Vanaf de gelijknamige windparken gaat de netbeheerder via deze stopcontacten (samen goed voor 2,1 gigawatt) in de komende jaren elektriciteit leveren aan huishoudens, bedrijven en de industrie.

Gunstig tijdvenster

Na een korte tussenstop in de haven van IJmuiden kwam de bovenbouw vanuit het Belgische Hoboken (Antwerpen) maandag 3 oktober aan op de plaats van bestemming. “Het wachten was tot het installatieschip Orion beschikbaar was en de omstandigheden qua weer en getij ons een gunstig tijdvenster boden”, zegt Guus Siteur, projectleider offshore platformen bij TenneT. Het onderstel stond al sinds november vorig jaar stevig op de zeebodem verankerd. Het plaatsen van de bovenbouw ging volgens Siteur relatief snel: “Een grote kraan op de Orion tilde de staalconstructie van 3500 ton van het drijvende ponton. Zowel aan het onderstel als aan de bovenbouw zijn zogenoemde ‘cones’ bevestigd. Deze kun je vergelijken met ijshoorntjes die perfect in elkaar passen. Zo kun je de bovenbouw exact op de goede plek laten zakken.”

Als een plateau boven de golven

Daarna is er een hefschip naast het offshore transformatorstation gelegd. Siteur: “Als deze zijn poten heeft uitgeschoven en het schip als een plateau boven de golven hangt, wordt er een loopbrug tussen het schip en het platform gehangen. Op het schip verblijven de komende maanden zo’n vijftig mensen. Zij lassen de bovenbouw aan het onderstel en zorgen voor de inbedrijfstelling van de installatie.”

Glasvezelverbinding testen

Volgende maand gaat TenneT ook de glasvezelverbinding, die samen met de zeekabels is gelegd, testen. Vervolgens kan deze in gebruik genomen worden voor de besturing van het onbemande stopcontact op zee. Siteur: “Daarmee wordt straks alles vanuit ons bedrijfsvoeringcentrum in Arnhem bestuurd. Naast de transformatoren, die het spanningsniveau van 66 kilovolt naar 220 kilovolt brengen voor een efficiënt transport, bevindt zich ook 130 kilometer kabel in de bovenbouw, om alle systemen met elkaar te verbinden.” De zeekabels voor het transformatorstation liggen al klaar in de zeebodem. Achter de duinen bij Heemskerk/Wijk aan Zee worden deze gekoppeld aan de kabels die de stroom straks invoeden op het hoogspanningsstation langs de A9 in Beverwijk. In de komende weken worden ook de kabels voor het tweede transformatorstation (west Alpha) op veilige diepte in de zeebodem gelegd.

Maritiem Informatievoorziening Service Punt

Elk stopcontact op zee van TenneT wordt ingezet als ‘Maritiem Informatievoorziening Service Punt’ voor Rijkswaterstaat. Dit meetstation bestaat onder andere uit radars, meteorologische systemen (voor wind, neerslag, wolken en temperatuur) en ecologische monitorsystemen voor bijvoorbeeld vogels en vleermuizen. Siteur: “Aan de poten van het onderstel zijn biohutten bevestigd om broedplaatsen voor vissen te creëren. En op de stenen ondergrond worden structuren geplaatst waar het zeeleven zich veilig kan nestelen.”

offshore transformaterstation
Plaatsing van de bovenbouw op het onderstel, in de nacht van 3 op 4 oktober door de Orion (foto: TenneT).