graafschade
Foto: Rijkswaterstaat

Bij 9 procent van de rioleringswerkzaamheden ontstaat graafschade. Dat blijkt uit het overzicht uit van graafmeldingen en graafschades in 2022, dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vorige week heeft uitgebracht.

Er zijn in 2022 honderd gevallen van graafschade aan vrijvervalriolering gemeld met een gemiddelde directe schadepost van 3.435 euro. Daarnaast waren er ook 61 graafschades aan riolering onder druk gemeld, met directe herstelkosten van 9.464 euro per incident.

Graafmeldingen bij rioleringswerk

Er waren 64.795 graafmeldingen in verband met rioleringswerkzaamheden. Daarbij traden 5881 situaties van graafschade op. Daarmee vormen rioleringswerkzaamheden 9,08 procent van het totaal aantal graafmeldingen waarbij graafschades ontstaan. Dat aantal is relatief hoog vanwege de gemiddelde diepe en centrale ligging van de riolering en de grote sleuven als gevolg daarvan. Zorgvuldig graven op basis van goede data, volgens CROW 500, blijft daarom een belangrijk aandachtspunt, ook voor opdrachtgevers.

Kleine daling

De Rijksdienst Digitale Infrastructuur (voorheen Autoriteit Telecom) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat rapporteert elk jaar de aantallen graafmeldingen en graafschades. Die cijfers worden verzameld via de landelijke KLIC/WIBON-voorziening. Vorig jaar was sprake van 46.799 gemelde graafschades in Nederland, dat is 5,58 procent (1 op 18) van het totale aantal van 8 miljoen graafmeldingen. Dat is een kleine daling van het relatieve aantal graafschades ten opzichte van 2021. De directe herstelkosten van deze graafschades bedroegen afgelopen jaar 38,4 miljoen euro.

Ook uitsplitsing per regio

Bekijk de volledige RDI infographic WIBON en schade door graven, met ook de uitsplitsing per regio, op de website van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.