De verkenning naar het verbeteren van de waterveiligheid van het gebied Vierwaarden ten noorden van Venlo is afgerond en zal op 19 april worden gepubliceerd. Vervolgens worden belanghebbende burgers en organisaties uitgenodigd om mee te denken en praten over dijkversterking en rivierverruiming, ruimtelijke kwaliteit en ruimtelijke ontwikkeling.
Eind 2022 zette minister Harbers van IenW de MIRT-procedure voor het gebied in gang. In aanvulling daarop heeft het Rijk een budget van 15 miljoen euro gereserveerd uit de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW). Dit geld is bestemd voor natuurontwikkeling in de uiterwaarden langs de Maas in het project Vierwaarden. Dat is het gebied ter plaatse van Venlo-Noord en de stroomopwaarts gelegen gebieden Velden, Grubbenvorst, Lottum en Hertogbroek ten noorden van Arcen.
Ruimtelijke kwaliteit
Het project kent een integrale aanpak. Dat wil zeggen dat naast het hoogwaterveilig maken van het gebied wordt gewerkt aan de ruimtelijke kwaliteit, zoals natuurontwikkeling, landbouw en recreatie (o.a. de inpassing van de jachthaven in Venlo, de aanleg van wandel- en fietspaden, etc.). Het project Vierwaarden is een initiatief van de gemeenten Horst aan de Maas en Venlo, provincie Limburg, Waterschap Limburg (trekker namens samenwerkende overheden) en het Rijk (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat).
Informatiebijeenkomsten
In mei vinden op meerdere locaties in het projectgebied informatiebijeenkomsten plaats. Deze worden georganiseerd door Waterschap Limburg namens de gezamenlijke partners van het project. Burgers, maatschappelijke en natuurorganisaties zijn daarbij van harte welkom. Zij kunnen daar terecht met vragen en ideeën over de verkenning en participatie, en worden uitgenodigd mee te denken over mogelijke oplossingen en uitwerkingen. Tot en met 20 juni 2023 kunnen ze oplossingen aandragen voor de waterveiligheidsopgave.
Gebiedsontwikkeling Vierwaarden
Het gebied ten noorden van Venlo wordt door dijken en hoge gronden beschermd tegen hoogwater, maar deze voldoen niet aan de wettelijke normen. Ook zijn er belemmeringen voor de afvoer en berging van hoogwater uit de Maas bij Venlo. De waterveiligheidsopgave voor dit gebied en stroomopwaarts gelegen gebieden vormt de aanleiding voor het project. Het recente hoogwater in de zomer van 2021 onderstreept volgens de initiatiefnemers de urgentie om aan de slag te gaan met hoogwaterveiligheid. Bovendien zijn in het gebied kansen aanwezig om gebiedskwaliteiten en ruimtelijke functies te versterken en te ontwikkelen.