Werkzaamheden aan de Zuidas (foto: Rijkswaterstaat).

Tussen 5 en 14 augustus zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid acht dagen dicht van knooppunt Badhoevedorp tot oprit S109 RAI. Dit komt door werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid.

In die dagen verandert de A10 Zuid in een grote bouwplaats. Ter hoogte van station Amsterdam Zuid worden de snelweg en een deel van het treinspoor tijdelijk verwijderd om grote delen van het dak op zijn plaats te schuiven voor de tweede stationspassage. Deze nieuwe passage komt ten westen van de huidige stationspassage, in de aarden wal waarop de snelweg en het trein- en metrospoor liggen.

Van Hemelvaart naar zomer

De werkzaamheden stonden oorspronkelijk gepland voor het Hemelvaartweekend in mei, maar zijn verplaatst naar de zomer waarin minder autoverkeer is. “Zo hebben we meer tijd voor dit omvangrijke werk dan één weekend”, aldus Rijkswaterstaat.

Onderdeel Zuidasdok

De werkzaamheden maken onderdeel uit van Zuidasdok, waarbij de A10 Zuid wordt verbreed en ondertunneld en station Amsterdam Zuid compleet wordt vernieuwd. De bouw van de tweede stationspassage is een belangrijke stap in de capaciteitsuitbreiding van het drukke station Amsterdam Zuid. Qua reizigersaantallen wordt dit station na de vernieuwing vergelijkbaar met Amsterdam Centraal.

Omleidingen en bereikbaarheid

Voor de bouwwerkzaamheden worden de A4 en de A10 Zuid richting Utrecht afgesloten vanaf knooppunt Badhoevedorp tot oprit S109 RAI. De afsluiting start op zaterdag 5 augustus om 22.00 uur en eindigt voor de ochtendspits op maandag 14 augustus. Verkeer wordt omgeleid via de snelwegen A9 en A5. Hoewel het gaat om de vakantieperiode waarin relatief weinig verkeer is, moeten automobilisten rekening houden met een forse extra reistijd, die kan oplopen tot een uur. Station Amsterdam Zuid blijft bereikbaar per trein maar met een beperkte dienstregeling. De metro rijdt wel gewoon, net als de bus.

station Amsterdam Zuid
Bereikbaarheid vanuit het noorden (bron: Rijkswaterstaat).
station Amsterdam Zuid
Bereikbaarheid vanuit het westen (bron: Rijkswaterstaat).