Veiligheid en efficiëntie in de ondergrondse infrastructuur
HDM houdt toezicht bij het plaatsen van een loopbrug boven een persleiding. De inzet toont een van de piketpaaltjes die zijn uitgezet boven de leiding.

Met 128 graafschades per dag in Nederland zijn de gevolgen aanzienlijk: 48.997 schades en directe kosten van 46,4 miljoen euro in 2023. Dit nog los van de veiligheidsrisico’s en vertragingen in projecten. Een groot deel van deze schades – maar liefst 57% – wordt veroorzaakt door onvoldoende lokalisatie van kabels en leidingen. Dat kan anders. KLIC-beheer speelt een cruciale rol in het minimaliseren van deze problemen en het waarborgen van de integriteit van de ondergrondse infrastructuur.

KLIC-beheer omvat het aanvragen, beheren en gebruiken van informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen. Het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) verstrekt deze gegevens. KLIC-meldingen, verplicht gesteld door de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON), zijn essentieel om schade en veiligheidsrisico’s te voorkomen.

Uitdagingen
Ondanks de duidelijke voordelen van KLIC-beheer is er ruimte voor verbetering. Een groot deel van de graafschades ontstaat door fouten in het proces, zoals het nalaten van een melding, het verstrekken van onvolledige informatie of een gebrek aan nauwkeurige lokalisatie. Daarnaast wordt KLIC-beheer vaak onderschat. Het wordt gezien als secundaire taak of er is simpelweg geen tijd om het zorgvuldig uit te voeren. Dit resulteert in verwaarlozing, met verhoogde risico’s tot gevolg. Deze combinatie van menselijke fouten en organisatorische tekortkomingen benadrukt de noodzaak van een strakkere regie en betere ondersteuning bij KLIC-beheer.

Bij HDM Pipelines Consultancy begrijpen we deze uitdagingen. Onze unieke KLIC-module, geïntegreerd in het i2Pipe®-platform, centraliseert en analyseert meldingen. De meldingen worden automatisch geprioriteerd op basis van risico, wat niet alleen de efficiëntie verhoogt, maar ook menselijke fouten minimaliseert. Binnen 24 uur na ontvangst van een melding evalueren onze experts de situatie en nemen, indien nodig, contact op met de melder om veilige en effectieve graafwerkzaamheden te garanderen.

Strakkere regie en betere ondersteuning
Door de energietransitie en de vervangingsopgave van verouderde infrastructuur neemt het aantal graafactiviteiten fors toe. Dit vraagt om een nog strakkere regie en betere ondersteuning bij KLIC-beheer. Bij HDM blijven we innoveren om de veiligheid en integriteit van de infrastructuur te beschermen. Onze systematische aanpak en ons gebruik van geavanceerde technologie zorgen ervoor dat projecten niet alleen succesvol maar ook veilig worden uitgevoerd.

Goed KLIC-beheer is niet optioneel, maar een noodzaak. Proactief beheer en inzet van de juiste tools kunnen graafschades voorkomen, kosten besparen en veiligheid waarborgen. Samen bouwen we aan een betrouwbare en duurzame infrastructuur.

Meer informatie
www.hdm-pipelines.com