De provincie Drenthe heeft het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur, Energie en Klimaat (pMIEK 2.0) vastgesteld.
Het pMIEK 2.0, op 28 januari vastgesteld door Gedeputeerde Staten, geeft bij netbeheerders aan welke projecten regionaal van groot maatschappelijk belang zijn en welke dus prioriteit moeten krijgen. Zo kunnen bijvoorbeeld woningbouwprojecten worden vlot getrokken, omdat deze projecten sneller kunnen worden aangesloten op energie-infrastructuur.
Samenwerken
Bij het opstellen van het pMIEK 2.0 werkten provincie, gemeenten en netbeheerders nauw samen. Geen eenvoudige opgave, aldus gedeputeerde Henk Jumelet: “De complexiteit van de energietransitie en de schaarste aan middelen en capaciteit vereisen nauwe samenwerking, creativiteit en gedeelde verantwoordelijkheid. Ik wil dan ook mijn waardering uitspreken voor alle partijen die hebben bijgedragen aan dit programma. Dankzij de open dialoog en het delen van kennis hebben we dit resultaat gezamenlijk bereikt. Daar mogen we als regio trots op zijn.”
De betrokken partijen hebben gezamenlijk vastgesteld welke projecten de zogeheten pMIEK-status moeten krijgen. De volgende stap is het borgen en uitvoeren van de projecten met deze pMIEK-status.
Concrete en verkenninsprojecten
In de projectenlijst van Drenthe staan zowel concrete als verkenningsprojecten. Een aantal van de concrete projecten zijn:
- deelnet Emmen (verkenning nieuwbouw station Emmen Noord (110/20KV);
- deelnet Emmen (verkenning nieuwbouw station omgeving Emmen Bargermeer (110/20KV);
- Zeijerveen 2;
- aftakking waterstofbackbone Emmen.
Een aantal verkenningsprojecten zijn:
- onderzoek lokale elektrolyse;
- waterstof in Hoogeveen;
- waterstof in Meppel;
- waterstof in Coevorden;
- vergroten productie groen gas;
- toepassing restwarmte Attero;
- onderzoek oprichten regionaal warmtebedrijf.
Download het complete pMIEK 2.0 hier.