Zandsuppletie
Foto Rijkswaterstaat

De komende maand start een zandsuppletieproject voor de stranden van Renesse en Burgh-Haamstede. Het opspuiten van zand is nodig om de Zeeuwse kustlijn op zijn plaats te houden.

Jaarlijks brengt Rijkswaterstaat 12 miljoen m3 zand aan om ‘slijtage’ van de Nederlandse kustlijn dor wind, golven en stroming te herstellen. Naast het beheren van waterwerken is dat een belangrijk onderdeel van het kustonderhoud. In het komende jaar ligt het focus onder meer op Zeeland.

Als eerste brengen baggerschepen 310.000 m3 zand uit de Noordzee naar de kust van Renesse. Daarna varen ze door naar de Kop van Schouwen, waar het strand bij Burgh-Haamstede van 1 miljoen m3 zand wordt voorzien.

Behalve in Renesse en op de Kop van Schouwen werkt Rijkswaterstaat eind 2024 en in 2025 op meerdere stranden in Zeeland aan het onderhoud van de kust. In het voorjaar van 2025 krijgt het strand van Domburg (Walcheren) een onderhoudsbeurt, daar wordt het strand aangevuld met 520.000 m3 Noordzeezand.

In Zeeuws-Vlaanderen wordt er in 2025 gewerkt op de stranden van Cadzand en Nieuwesluis. De definitieve data zijn afhankelijk van factoren als de weersomstandigheden op zee.

Zandsuppletie op het strand

Bij een strandsuppletie zuigen sleephopperzuigers zand op van de Noordzeebodem, uit geselecteerde zandwinvakken op meer dan 10 kilometer uit van de kust. Daarna varen de schepen terug tot vlak voor het strand, waar ze het natte zand via een persleiding op het strand spuiten.
Daar wordt het met bulldozers en shovels verder uitgespreid. De kustversterking begint daarna eigenlijk pas en gebeurt ‘vanzelf’: door de wind stuift het zand de duinen in.