In de Waddenzeedijk bij Lauwersoog is op 3 juni gestart met de bouw van een dijkdoorgang. Door de duiker zal een binnendijks een getijdengebied ontstaan. Dat maakt het mogelijk om bij de dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat drie natuurprojecten uit te voeren. Die zullen tegelijk met de dijkversterking gereed zijn.
Door de bouw van een dijkdoorgang ontstaat een getijdengebied van 70 ha gerealiseerd in de Marnewaard, met een getijdeverschil van 20 centimeter. Het terrein is eigendom van het ministerie van Defensie, maar dat deel is niet in gebruik voor oefeningen. Voor de waterveiligheid krijgt de dijkdoorgang een schuif waarmee de duiker dicht te zetten is bij hoogwater. Ook wordt er een hoogwaterkade aangelegd rondom het gebied.
Getijdengebied Marnewaard
De dijkdoorgang verbindt het natuurgebied in de Marnewaard met de Waddenzee en verzacht de overgang tussen land en water. Het getijdengebied zorgt voor een beter leefmilieu voor verschillende soorten planten en dieren. Met het getijdengebied krijgt de Waddenzee een beetje meer ruimte.
Kunstmatige riffen en getijdenpoelen
Tussen de dijk en het wad komt een natuurlijke overgang. Die wordt aangelegd met kunstmatige riffen onder water en getijdenpoelen aan de voet van de dijk. De exacte locaties daarvan worden bepaald na afronding van de onderzoeken die dit later in 2024 na drie jaar een afronding krijgen.
In kunstmatige riffen kunnen vissen, krabben en andere zeedieren schuilen, en anemonen en schelpdieren zoals mosselen en oesters kunnen zich aan de riffen hechten. Dat verrijkt de natuur en de biodiversiteit. De getijdenpoelen zitten tussen het stortsteen in het droogvallende gedeelte van de dijk. In zo’n poel vinden vogels en andere dieren voedsel.
Natuurlijke kwelderuitbreiding
Langs de dijk bij de Westpolder komt een kwelder van ongeveer 22 ha, een stuk land aan zee dat bij hoogwater af en toe onder water loopt. Hier leven planten die van zout houden, zoals zeekraal. Kwelders zijn goede leefgebieden voor verschillende soorten dieren en planten. Ook kunnen ze de golven remmen voor de dijk.
De kwelder kan zich natuurlijk ontwikkelen door de aanleg van rijshouten dammen. Hij ontstaat doordat het gebied tussen de dammen opslibt. De kwelder verbetert de biodiversiteit. Vogels, vissen en onderwaternatuur voelen zich straks nog beter thuis in het gebied.
Natuurontwikkeling Waddenzee
Met de natuurmaatregelen levert de dijkversterking een bijdrage aan het behalen van wettelijke doelen voor Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Water. De ministeries van IenW en LNV statten hiervoor een investeringsprogramma Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW).
De uitvoering van de natuurprojecten is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat (namens de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW)), waterschap Noorderzijlvest, de provincie Groningen en Groninger Landschap mede namens natuurorganisaties Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Natuur en Milieufederatie Groningen. Aannemerscombinatie Waddenkwartier, gevormd door GMB en Heijmans, voert de dijkversterking en de werkzaamheden voor de natuurprojecten uit.
Open dag zaterdag 8 juni
Op zaterdag 8 juni 2024 is het de Dag van de Bouw en kunnen bezoekers de bouw van de dijkdoorgang Marnewaard zelf bezoeken. Ook zijn er allerlei activiteiten in de haven en bij het dijkinformatiecentrum voor een inkijkje in de bouw van de dijk van morgen. De open dag is van 10.00 tot 16.00 uur bij het Dijkinformatiecentrum, Haven 46C Lauwersoog.