Sluis en stuw bij Lith
De sluis en stuw bij in de Maas bij Lith (N-B) | Foto Rijkswaterstaat

Bij stuw Lith, in het Noord-Brabantse deel van de Maas, gaat Rijkswaterstaat tijdens mist en in de avonden nacht een laserstraal over de vaarweg projecteren. De proef met de laserbarrière heeft tot doel de passage van de stuw- en sluiscomplexen op de Maas veiliger te maken.

Deze horizontale straal toont schippers een barrière die duidelijk maakt welke route zij moeten nemen. Deze innovatieve oplossing ondersteunt de navigatie bij minder zicht. Vooral voor schippers die minder bekend zijn op de Maas is dat naar verwachting een welkome aanvulling op de fysieke markeringen als boeien, bakens en ballenlijnen.  

Proef

De lasertechniek is in het donker goed zichtbaar. De proefneming test of en hoe laserstralen van waarde kunnen zijn bij routemarkering/-geleiding. Schippers is gevraagd hun ervaringen met de laserbarrière op de Maas te delen met de onderzoekers van Rijkswaterstaat. Wanneer de proef slaag zou lasertechniek in de toekomst ook op andere vaarwegen of bij vaargeulen in bijvoorbeeld een meer kunnen helpen markeren waar bijvoorbeeld een vaarroute ophoudt of afbuigt.

Lasertechniek

Lasertechniek kennen de meeste mensen nu vooral van festivals en buitenoptredens met rookeffecten. De lasers schijnen dan in bundels door de rook heen om showeffecten te geven. Rijkswaterstaat gebruikt nu dezelfde techniek om voor schippers te tonen welke vaarroute zij moeten nemen.