Water bij Kinderdijk

Op 20 december publiceerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de landelijke tussenevaluatie over het halen van de Europese waterdoelen, de Kaderrichtlijn Water (KRW).

Hoewel het water sinds de jaren ’90 gemiddeld gezien steeds schoner wordt, liggen er nog grote uitdagingen om in 2027 te voldoen aan de KRW, vooral op het gebied van chemische stoffen en nutriënten in het water. Er zijn daarom aanvullende maatregelen nodig om de waterkwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater verder te verbeteren, zo laat het ministerie van I&W weten. Hiertoe zullen in 2025 afspraken worden gemaakt door het Rijk, de provincies, de waterschappen, de gemeenten en de verschillende betrokken sectoren.

Volgens de voorspelling zullen met de huidige maatregelen de Nederlandse wateren in 2027 voor 42 chemische stoffen niet aan de normen voldoen. Er ligt nu een advies van een groep deskundigen van circa 20 maatregelen om minder chemische stoffen in het water te krijgen; hierover wordt komend voorjaar een besluit genomen.

De tussenevaluatie toont ook aan dat de ingezette maatregelen uit het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn weliswaar zeer waarschijnlijk leiden tot verbeteringen, maar dat er nog wel opgaven liggen voor de landbouw en in mindere mate voor de RWZI’s. Momenteel haalt Nederland circa 80 % van de ruim 100.000 doelen die in de KRW zijn vastgelegd.

Voor deze tussenevaluatie leverde Deltares verschillende achtergrondrapporten. De prognoses die Deltares heeft geleverd, zijn gebaseerd op monitoringsdata van de waterbeheerders en inschatting van effecten van voorgenomen maatregelen. De rapporten die de Tweede Kamer heeft, zijn:

  1. Ex-ante evaluatie doelbereik kaderrichtlijn water voor de Nederlandse oppervlaktewateren
  2. Inschatting KRW doelbereik per waterbeheerder en vergelijking landelijk instrumentarium
  3. Langjarige trends in de kwaliteit van de Nederlandse oppervlaktewateren
  4. Nutriënten in de Nederlandse kustwateren en bronnenanalyse rijkswateren

 

Nog werk aan de winkel

De Unie van Waterschappen is positief gestemd over de resultaten: “Deze tussenstand laat zien dat de Nederlandse inzet niet voor niets is”, aldus Sander Mager, bestuurslid van de Unie van Waterschappen over de evaluatie. Maar er is nog wel een hoop werk aan de winkel: “We zien dat maatregelen zich uitbetalen en dat werken aan gezond water wérkt. Toch moet er nog veel gebeuren. Actie is dus geboden, simpelweg omdat de waterkwaliteit echt nog beter moet voor mens en natuur, dat is waar de KRW over gaat.”

Om de eerdergenoemde doelen van de KRW in 2027 te halen, moet er volgens de Unie van Waterschappen onder meer nauw samengewerkt worden met onze buurlanden, om vervuiling die via de rivieren ons land binnenkomt aan te pakken. Want, net zoals bij het teveel aan nutriënten in het water, is een bronaanpak essentieel. Om die reden blijven de waterschappen zich ook inzetten voor een PFAS-totaalverbod.