beverwerend gaas
Het beverwerend gaas en de machine die het gaas de grond in drukt | Foto Waterschap Hollandse Delta

Om de dijk langs de Fortlaan in Numansdorp te beschermen tegen graverij van de bever, plaatste het waterschap Hollandse Delta recent beverwerend gaas over een lengte van zo’n 140 meter. Een door de aannemer speciaal ontwikkelde machine drukt het gaas drie meter diep de grond in. Het beverwerend gaas voorkomt dat bevers de dijk ondergraven en de waterkering met hun gangenstelsels verzwakken.

Waterschappen laten bevers ongemoeid wanneer zij op plekken zitten waar ze geen risico opleveren voor dijken, wegen of het watersysteem. Maar als de veiligheid van de dijken in gevaar komt, is ingrijpen uiteraard wel nodig. Aangetroffen beverholen worden dan uitgegraven en de beheerder treft dan maatregelen om problemen voor te blijven. Het beverwerend gaas is een slimme manier om de knagers te bewegen zich te vestigen op locaties waar ze geen kwaad kunnen.

De bever in Nederland

Het aantal bevers in Nederland groeit. Dat is goed nieuws voor deze beschermde diersoort en ook voor de biodiversiteit die ze met zich meebrengen. Maar op locaties waar bevers met hun graverijen en aanleg van dammen, holen of burchten een gevaar zijn voor de veiligheid van dijken is ‘samenleven met de bever’ een precaire opgave. Een recente aflevering van de podcast ‘Waterland’ van het platform WaterForum is gewijd aan de risico’s die de aanwezigheid van bevers kunnen geven, en maatregelen die beheerders kunnen treffen.

> De podcast ‘Waterland’ over leven met de bever is hier te beluisteren.