Biobase bitumen N210 Lopik

KWS brengt in de provincie Utrecht een proefvak aan met een eigen ontwikkeld asfaltmengsel met 100% gemodificeerd biocirculair bitumen. Het mengsel bevat 35% asfaltgranulaat.

Volgens KWS levert dit asfalt niet alleen een aanzienlijke besparing op de CO2-uitstoot op, maar ook een lagere MKI-waarde. Dat sluit aan bij de ambities van het infrabedrijf om in 2030 emissievrij te zijn.

 

Wat is biocirculair bitumen?

KWS ontwikkelt het biocirculaire bitumen samen met Latexfalt B.V. Het wordt geproduceerd uit de reststroom van de verwerking van organisch (plant)materiaal tot papier. Omdat het materiaal tijdens de groei van de planten CO2 opneemt, kan het door KWS ingezet worden voor CO2-neutrale of zelfs CO2-positieve productie; het CO2 wordt door de toepassing in asfalt immers gefixeerd. Normaliter wordt deze reststroom verbrand.

 

KWS verwacht dat het biocirculaire bitumen herbruikbaar is en gezien de materialen die ervoor nodig zijn, is er meer dan voldoende van in omloop. Dit zou de druk op de beschikbaarheid van regulier bitumen, een product uit aardolie, doen kunnen afnemen. Het zelf ontwikkelde asfaltmengsel is bovendien bij 140 graden Celsius te produceren en daarmee direct geschikt voor de overstap naar Warm Mix Asfalt (WMA).

 

Verder kijken

KWS wil naast de toepassing van biocirculair bitumen ook kijken naar andere toepassingen van duurzaam bitumen, zoals waste-based bitumen, bitumen op basis van plastic afval (eventueel in combinatie met biomaterialen).