Hoogspanningsnetbeheerder TenneT wil grootverbruikers van elektriciteit verplichten minder elektriciteit aan het net terug te leveren of te verbruiken tijdens piekdrukte.
De verplichting – die geldt voor grootverbruikers met een gecontracteerd vermogen van meer dan 60 MW – is eigenlijk als sinds juli van dit jaar van kracht, maar TenneT gaat deze grootverbruikers hier nu ook op attenderen. Afgelopen juli heeft TenneT de allergrootste producenten van elektriciteit al met deze boodschap benaderd.
De maatregel is nodig om de kans op overbelasting en storingen te verkleinen en houdt concreet in dat de grootste verbruikers worden verplicht “om hun ‘flexibel vermogen’ aan te bieden ten behoeve van congestiemanagement. Hierbij is het de bedoeling dat grootverbruikers met een gecontracteerd vermogen van meer dan 60 MW tijdens piekdrukte op het elektriciteitsnet hun ‘flexibel vermogen’ aanbieden aan de netbeheerder.” Zij krijgen daar overigens wel een vergoeding voor.
Flexibel vermogen is de mogelijkheid van grootverbruikers om tijdens piekdrukte op het net minder elektriciteit terug te leveren aan het net, of om minder elektriciteit te verbruiken. Dit kan worden bewerkstelligd door bijvoorbeeld bedrijfsprocessen flexibel in te richten, e-boilers of elektrolysers tijdens de spits op het net uit te zetten en grootschalige batterijen alleen op dalmomenten van het net gebruik te laten maken.
Ingrijpend
TenneT is zich ervan bewust dat het verplicht aanbieden van flexibel vermogen heel ingrijpend kan zijn voor de bedrijfsvoering van ondernemingen, maar zegt niet anders te kunnen: “Het elektriciteitsnet in Nederland is zó vol, dat netbeheerders op steeds meer plekken moeten ingrijpen om het net veilig en betrouwbaar te houden totdat de netverzwaringen gereed zijn. Congestie is daarmee een maatschappelijk probleem waarin samenwerking tussen alle betrokken partijen cruciaal is om tot oplossingen te komen. We kunnen daarbij ook niet zonder hulp van onze klanten.”
In onder meer de provincie Utrecht wordt nog harder ingegrepen: daar wil TenneT samen met Stedin circa 100 klanten met een vermogen boven de 3 MW verplichten om hun flexibel vermogen aan te bieden. De eerste groep van zo’n 20 klanten wordt vanaf vandaag benaderd. Na deze groep van rond de 100 klanten, wordt een groep klanten met een vermogen groter dan 2 MW benaderd en als laatste de groep klanten met een vermogen groter dan 1 MW.
Warmold ten Zijthoff, regiodirecteur Utrecht bij Stedin: "We vinden het enorm vervelend dat dit nodig is en we begrijpen dat we veel vragen. Voor veel bedrijven is dit nieuwe materie. De verplichting om flexibel vermogen aan te bieden voor congestiemanagement is een nieuwe stap met een stevige impact. Ook netbeheerders hebben hierin nog beperkte ervaring. Waar mogelijk ondersteunen we klanten door ze zo goed mogelijk te begeleiden in dit proces, met onder meer informatiebijeenkomsten en door ze aan kennisorganisaties te koppelen."
Onvermijdelijk
De maatregel is volgens TenneT en Stedin echter onvermijdelijk. Het verbruik in de provincie Utrecht groeit zo hard, dat het tekort aan capaciteit naar verwachting oploopt tot 250 MW. Deze maatregel is er een van meerdere die dit tekort terug moet dringen. Soortgelijke maatregelen zijn in de toekomst mogelijk ook nodig voor de Flevopolder en Gelderland, aldus TenneT.