Bamboescherm N245

Geluidsschermen van levend bamboe blijken onvoldoende effectief om geluid langs de grote weg tegen te houden. Dat is de conclusie van een proef die acht jaar heeft gelopen.

De proef was een initiatief van de provincie Noord-Holland, het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat en de Vervoerregio Amsterdam. Deze partijen legden het geluidsscherm van levend bamboe in 2015 aan langs de N245, tussen Alkmaar en Schagen. De proef werd afgelopen zomer afgerond en het rapport werd gisteren gepresenteerd, zo meldt de provincie Noord-Holland op haar website.

Het 150 meter lange, 6 meter brede en uiteindelijk 5 meter hoge bamboescherm groeide tijdens de proef verder uit, waardoor het tegen het einde van de proef de grootste dichtheid had. Rond die tijd hield het scherm circa 2 decibel aan geluid tegen, wat voor mensen in de praktijk een nauwelijks hoorbaar verschil is en een stuk minder dan de beoogde 9 decibel aan geluidsreductie.

Hoewel de proef dus niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, vindt Gedeputeerde Jeroen Olhof (Mobiliteit en Bereikbaarheid) deze zeker geen mislukking, zo meldt hij op de website van de provincie Noord-Holland: “Als provincie hebben we onszelf doelen gesteld op het gebied van duurzaamheid. Die behalen we alleen als we buiten de gebaande paden durven te treden. Daarom werken we aan innovaties. Ik ben er trots op dat we als provincie de mogelijkheid hebben om unieke proeven uit te voeren, zoals het geluidsscherm van levend bamboe, het eerste ter wereld. Het bamboescherm blijkt helaas minder goed te werken dan verwacht. Maar zo werkt innovatie. We nemen de geleerde lessen mee en blijven op onderzoek naar innovatieve manieren om de Noord-Hollandse provinciale infrastructuur duurzamer in te richten.”

De betrokken partijen hadden voor bamboe gekozen, omdat dit niet alleen geluidsreductie op zou kunnen leveren – eerdere onderzoeken wezen uit dat een geluidsreductie van 3 tot 9 decibel haalbaar moest zijn – maar ook omdat een geluidsscherm van bamboe een positief effect op de beleving van de omgeving heeft, het fijnstof en CO₂ kan opnemen en de aanleg en het beheer ervan goedkoper zijn dan die van een regulier geluidsscherm.

Nu de proef is afgelopen, wordt het bamboescherm binnenkort verwijderd. Er komt geen regulier geluidsscherm voor in de plaats, omdat deze locatie geen geluidsscherm nodig heeft.

Het volledige eindrapport is hier te downloaden.