Op 21 mei gaat het eerste kunststof Prolock Filterscherm bij Salmsteke (Lopik) over een lengte van 800 meter de dijk in. Aannemer Mourik Infra B.V. heeft binnen het innovatiepartnerschap met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) het bestaande product Prolock doorontwikkeld naar een filteroplossing. Hiermee wordt dijkversterking goedkoper en minder belastend voor het milieu.
De nieuwe techniek komt tevens beschikbaar voor andere dijkversterkingen in Nederland, waardoor deze goedkoper en duurzamer kunnen worden uitgevoerd.
Piping tegengaan
Bij piping stroomt water met zand vanaf de rivier onder de dijk door en komt het achter de dijk weer omhoog. Hierdoor ontstaat een kanaaltje (een ‘pipe’) dat steeds groter wordt door het meestromen van zand en andere gronddeeltjes. Het uitspoelen van zand en gronddeeltjes verzwakt de dijk waardoor er een waterveiligheidsrisico ontstaat.
Er zijn twee traditionele oplossingen om piping tegen te gaan: een grote grondberm aanleggen aan de binnenkant van de dijk of stalen damwanden in de dijk. Beide oplossingen zijn duur en hebben veel impact op de omgeving.
Prolock Filterscherm is naast deze traditionele oplossingen een extra oplossing om piping tegen te gaan. Het kunststof filterscherm laat water door maar houdt zand en andere gronddeeltjes tegen zodat er geen uitspoeling meer plaatsvindt.
Voordelen van het Prolock Filterscherm
Het Prolock Filterscherm is gemaakt van gerecyclede kunststof kozijnen. Hierdoor is het lichter dan een stalen damwand. Het gebruik van gerecyclede kunststof is goedkoper en duurzamer dan staal en minder belastend voor het milieu. Ook kunnen lichtere machines het scherm aanbrengen. Dat zorgt voor minder trillingen, dus minder kans op schade en minder overlast voor de omgeving. Onderzoek heeft aangetoond dat door gebruik van het Prolock Filterscherm geen microplastics in de grond komen. Het scherm komt namelijk onder de grond. Daar is geen invloed van UV, geen erosie door water en wind en geen aantasting door zuurstof.
Samenwerking is sleutel tot succes
Dankzij steun en financiering vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma hebben vele partijen samengewerkt bij de ontwikkeling van het Prolock Filterscherm: deskundigen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, innovatiepartner Mourik Infra, ingenieursbureau ABT en leverancier Profextru. Ook kennisinstituten waren bij de ontwikkeling betrokken.
Bij Sterke Lekdijk werken het waterschap en de markt bij zeven deelprojecten samen in een innovatiepartnerschap. Dit gebeurt op programmatische wijze, waarin meerdere projecten elkaar in de tijd opvolgen. Hierdoor kunnen innovaties worden ontwikkeld, waar nodig doorontwikkeld en is er mogelijkheid om succesvolle innovaties gelijk toe te passen op meerdere projecten.
Over Sterke Lekdijk
Sterke Lekdijk is een dijkversterkingsopgave van 55 kilometer, van Amerongen tot Schoonhoven. Samen met partners en de omgeving zorgt het waterschap ervoor dat de dijk het achterland veilig houdt. De dijkversterking biedt ook kansen om de dijk en het rivierenlandschap nog mooier te maken. De Stichtse Rijnlanden zet dan ook in op een veilige dijk, die ruimtelijk aantrekkelijk is en fungeert als verbindend element voor onder andere water, mobiliteit, cultuur, recreatie en natuur.
Het programma Sterke Lekdijk valt onder het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Het HWBP is een alliantie van de 21 waterschappen en Rijkswaterstaat. Zij versterken samen de komende 30 jaar in heel Nederland 2000 kilometer aan dijken en 400 sluizen en gemalen. Om deze dijken duurzamer, met minder kosten en tijdig te kunnen versterken zijn innovaties belangrijk.