Zandsuppletie
Kustonderhoud op Texel | Foto Rijkswaterstaat

Van half maart tot en met mei 2024 werkt Rijkswaterstaat aan het onderhoud van het strand van Texel Zuidwest. Baggerschepen brengen 810.000 m3 zand aan op het strand, tussen strandpaal 9 en 12. Regelmatige zandsuppleties zijn nodig om de Texelse kust op zijn plaats te houden en het eiland te beschermen tegen de zee.

Aan de zuidwestkant van het eiland slijt de kust onder invloed van wind, golven en stroming. Afgeslagen zand stroomt via het Molengat, een geul vlak langs de kust, verder naar zee. De zandsuppleties die Rijkswaterstaat met enige regelmaat uitvoert verstevigen de kust, voeden de duinen en houden de kustlijn op zijn plaats. Speciale baggerschepen zuigen het zand op van de Noordzeebodem, op 10 – 12 kilometer van de Texelse kust. Daarna vaart het schip naar de kust. Het zand wordt via een persleiding op het strand gespoten en daar spreiden bulldozers het verder uit. Vanaf het strand kan het zand de duinen in waaien, die beschermen het eiland tegen de zee. Zo wordt de kust met hulp van de natuurlijke elementen op zijn plaats gehouden.

Het kustonderhoud vindt plaats met oog voor de natuur. Dit betekent afstand houden van broedende en beschermde vogels, om te voorkomen dat ze worden gestoord.

Adaptatie aan zeespiegelstijging

Ondertussen vindt in het project ‘Variantenstudie kustdynamiek Texel zuidwest’ onderzoek plaats naar de vraag hoe het kustgebied kan meegroeien met de stijgende zeespiegel en tegelijkertijd de natuur in de duinen kan worden versterkt. In dit project werkt Rijkswaterstaat samen met de gemeente Texel, provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer, het ministerie van Defensie en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.