![Zo gaat de waterkering bij Steyl eruit zien. Onder de rode klep zit de kering die omhoogkomt bij hoogwater. | © Dijkzone Alliantie zelfsluitende waterkering bij Steyl](https://www.otar.nl/wp-content/uploads/2023/12/D0035579L0017976P001_ZonderTitel_exp2_1024-696x462.png)
Het Limburgse Steyl krijgt een zelfsluitende waterkering om het achterland te beschermen tegen hoogwater in de Maas. De kering komt bij hoogwater zonder menselijk handelen uit zichzelf omhoog. Op 11 december startte de bouw van dit innovatieve kunstwerk; eind volgend jaar moet het gereed zijn.
Zowel het formaat als de techniek van de kering zijn nieuw in ons land. Bij een normale waterstand in de Maas is de kering straks weggewerkt in een plein. Het zicht op de Maas én op Steyl blijft dan intact, iets waar de omwonenden veel waarde aan hechten. Bij hoogwater gaat het dek drijven en komt het deel van het plein dat waterkerend is, uit zichzelf omhoog. De waterkering van 140 meter lengte en 3 meter hoogte beschermt Steyl en het achterliggende gebied dan tegen wateroverlast.
Innovatieve oplossing
Bestuurder Jeroen Achten van het Waterschap Limburg: “Steyl is een belangrijke schakel in de bescherming van Venlo en Tegelen tegen hoogwater, ook al is het maar een klein stukje van het hele dijktraject. Omdat de kering die er stond zwak was en geen goede bescherming bood voor de toekomst, stond deze locatie hoog op ons lijstje om aan te pakken.”
Erik Wagener, directeur van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, waar de dijkversterking in Steyl onderdeel van is: “Om het door het Rijk beschermde dorpsgezicht van Steyl te behouden, wordt hier de grootste zelfsluitende waterkering van Nederland geplaatst. Dit is een unieke situatie in Nederland. Ik vind het geweldig hoe deze maatwerkoplossing samen met de markt ontwikkeld is. In Limburg wordt hard gewerkt aan dijkversterkingen. En dat is nodig. Op alle plekken waar het 2,5 jaar geleden spannend was zijn we samen met Waterschap Limburg aan het werk.”
Werkzaamheden in Steyl
Tot eind 2024 werkt de Dijkzone Alliantie aan de bouw van de zelfsluitende vlotterkering. Daarna volgt nog de inrichting van het plein. Dijkzone Alliantie is een aannemerscombinatie van Ploegam, Dura Vermeer en Hollandia Infra.
Het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) versterkt in een periode van dertig jaar meer dan 2.000 kilometer aan dijken. Daarvan ligt ongeveer 175 kilometer in Limburg.
> Op de site van Waterschap Limburg leest u meer over de dijkversterking in Steyl