openbaar vervoer
Foto: CROW

Het CROW Kennisprogramma Verkeer en Vervoer (KpVV) heeft een nieuwe publicatie: ‘Circulariteit in het ov, inspirerende praktijkvoorbeelden’. Die ondersteunt het streven om het openbaar vervoer in 2050 volledig circulair te laten zijn.

Het KpVV ontwikkelt collectieve kennis voor de decentrale overheden op het gebied van mobiliteit. Het heeft de nieuwe uitgave tot stand gebracht in samenwerking met Rijkswaterstaat en het ministerie van IenW. De publicatie is het resultaat van gesprekken met concessieverleners, vervoerders en busproducenten. Hij belicht best practices en partijen benoemen ook waar ze nog kansen zien op weg naar een circulair ov.

Circulariteitsdoelen

Het begrip ‘circulariteit in het openbaar vervoer’ duidt op een systeem dat maximale benutting van grondstoffen mogelijk maakt door hergebruik, recycling en afvalminimalisatie. Dat vraagt investeringen in energie-efficiënte voertuigen, hergebruik van materialen en onderdelen, duurzame infrastructuur en levensduurverlenging.

Het ministerie van IenW werkt samen lagere overheden, vervoerders en beheerders aan het visieprogramma ‘Toekomstbeeld OV 2040′. Dat focust op snel, betrouwbaar en betaalbaar openbaar vervoer dat in 2030 de helft minder primaire grondstoffen verbruikt en in 2050 volledig circulair is. Uitdagingen op dat gebied zijn bijvoorbeeld levensduurverlenging van treinen en/of infrastructuur. De publicatie ‘Circulariteit in het ov’  benadrukt dat verduurzaming alleen tot het gestelde doel kan leiden door nauwe samenwerking in de hele keten.

>  De publicatie ‘Circulariteit in het ov’ is te downloaden vanaf de CROW-site