In opdracht van Waterschap Scheldestromen en het Hoogwaterbeschermingsprogramma werkt de combinatie Answest (Van Oord en KWS Infra) aan de dijkversterking van 5,2 kilometer bij Hansweert. Het project legt de nadruk op grondstromen, hergebruik en circulariteit, met als doel een efficiënte en duurzame aanpak.
Om de dijk te laten voldoen aan de nieuwste veiligheidsnorm (1/100.000) is een forse ingreep nodig, met onder andere een kruinverhoging tot wel drie meter en een bermverbreding van zo’n vijftien meter. De combinatie past zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen toe en maakt de transportafstanden van en naar het werk zo kort mogelijk. Het transport van materialen – zoals zand, klei, breuksteen en betonzuilen – gaat over water. Hierdoor vermindert de milieubelasting met zo’n 50 procent. Elektrisch materieel, waarin Van Oord en KWS behoorlijk hebben geïnvesteerd, zorgt er tevens voor dat de CO2-uitstoot op de bouwplaats zoveel mogelijk wordt beperkt.
Lagere milieukostenindicator
Het project Dijkversterking Hansweert maakt gebruik van meer innovatieve technieken, zoals het gebruik van geschikte klei uit de bestaande dijk als erosiebestendige laag en het hergebruik van vruchtbare teelaarde als nieuwe toplaag. Door het ruwer maken van het buitentalud en versprongen aanbrengen van damwandprofielen wordt efficiënter met materialen omgegaan, wat bijdraagt aan duurzaamheid en een lagere milieukostenindicator.
Technische uitdagingen
Logistieke uitdagingen, zoals getijden in de Westerschelde, en technische vraagstukken, waaronder het waarborgen van constructieve veiligheid bij laad- en loslocaties, vormen volgens Answest de uitdagingen in de eerste fase. Voor de veiligheid van de constructie is het belangrijk dat de bouwvolgorde, damwandvervorming en bodeminklinking continu worden gemonitord.
Grondstromen en hergebruik
Grondstromen- en omgevingscoördinator Daisy Ansems en werkvoorbereider Tijmen Boersma (beiden Van Oord) benadrukken het belang van efficiënt omgaan met grondstromen en het hergebruik van materialen. Door in opdracht van het waterschap een bodemkwaliteitskaart op te stellen, wordt grond zo efficiënt mogelijk hergebruikt binnen het project, wat de benodigde hoeveelheden materiaal vermindert. Naast technische aspecten benadrukt Ansems de rol van omgevingsmanagement. Regelmatige updates in de BouwApp houden omwonenden en stakeholders op de hoogte van de voortgang van de dijkversterkingswerkzaamheden.
Nog te doen
Tot aan de oplevering in 2027 is de combinatie Answest verantwoordelijk voor onder andere het grondwerk, aanbrengen van damwanden, de steenbekleding, het aanbrengen van asfalt (zowel wegen- als waterbouw) en civiele constructies zoals een keermuur, de herinrichting van het sportpark (inclusief het aanleggen van nieuwe sportvelden) en het herinrichten van de Parkzone.