Op de Vakbeurs Openbare Ruimte (27 en 28 september in Utrecht) is het platform CityHealth gelanceerd. Het wordt een onafhankelijk platform onder toezicht van landschapsarchitect Bert Huls en andere deskundigen. Een community waar deskundigen kennis delen over de ‘gezonde stad’. De basis is een handboek met ontwerpprincipes voor het inrichten van zo’n gezonde stad.
De initiatiefnemer van CityHealth is MBI De Steenmeesters, dat het platform in de afgelopen anderhalf jaar heeft opgezet. Deze producent en importeur van bestratingsmaterialen zegt dat hij diverse goede toekomstgerichte initiatieven heeft zien ontstaan om schade door klimaatverandering te verminderen en de leefbaarheid te vergroten, maar dat het daarbij vooral gaat om initiatieven die slechts een beperkt onderdeel uitlichten. Zoals focus op groendaken, biodiversiteit of waterbeheer. “Ontwerpvraagstukken zullen altijd integraal bekeken moeten worden en oplossingen moeten realistisch toepasbaar zijn”, stelt MBI. Het bedrijf wil daarom bedrijven die complementair aan elkaar zijn, oproepen zich aan te sluiten om hun kennis en expertise te delen. Zo moet een versnelling ontstaan van innovaties die realistisch en maakbaar zijn en bewezen toegevoegde waarde bieden voor de toekomstige stad.
Gezonde stad
De missie van CityHealth is om samen een gezonde stad te creëren door de leefbaarheid te vergroten en schade door klimaatverandering te verminderen. Een gezonde stad met een positieve impact op het milieu en het welzijn van alle gebruikers. In het handboek staan ontwerpprincipes voor alle klimaatthema’s. Daarin wordt kennis en kunde van meerdere partijen samengebracht, waarmee deskundigen op het gebied van omgevingsinrichting kunnen worden bijgestaan. Het motto van CityHealth: ‘Vergroening waar kan en alleen bestraten waar nodig is’.
Voor wie?
Het platform is bedoeld voor opdrachtgevers en ontwerpers – de deskundigen – die handvaten nodig hebben om de huidige en toekomstige uitdagingen in de inrichting van de openbare ruimte aan te pakken. “Deze opgave is voor iedereen anders”, weet MBI. “Denk aan thema’s als wateroverlast, hittestress, vergroening, maar ook luchtvervuiling en uitputting van de bodem.”
Ontwerpprincipes
CityHealth heeft in totaal zeven klimaatthema’s benoemd die een gezonde stad maken: bodem, water, temperatuur, lucht, licht, biodiversiteit en energie. Deze thema’s zijn uitgewerkt in subthema’s met verschillende ontwerpprincipes. Bij elk ontwerpprincipe wordt de voorgestelde oplossing in een overzicht uiteengezet, met daarin de uitgangspunten, baten en toepasbare producten. Sommige van deze thema’s kunnen direct invloed hebben op de gezondheid van burgers. Andere zijn belangrijk voor de klimaatbestendigheid van de stedelijke omgeving of bieden extra kansen om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de stedelijke ecologie, bijvoorbeeld door ecosysteemdiensten. En in enkele gevallen kunnen ontwerpprincipes in verschillende vormen zelfs een bijdrage leveren aan de energetische opgave van de stad.
Aansluiten?
Geïnteresseerden kunnen zich aansluiten bij CityHealth door zich te registreren via www.cityhealth.nu.